Wat is hyperpigmentatie en hoe ontstaat het?
De vorming van hyperpigmentatie ontstaat door een overproductie van pigment, ook wel bekend als melanine. Hierbij is blootstelling aan de zon een van de belangrijkste oorzaken. Uv-straling stimuleert de productie van melanine. Door overmatige blootstelling aan de zon kan er DNA-schade ontstaan en komt er een verstoring in dit proces. Hierdoor wordt er plaatselijk meer pigment aangemaakt en ontstaat er een donkere verkleuring op de huid. Bij acne of een verwonding kan een huid zonder invloed van de zon meer pigment aanmaken. De ontstekingsreactie in de huid kan namelijk bruine littekens achterlaten, ook wel bekend als post-inflammatoire hyperpigmentatie.
Wat is de oorzaak van hyperpigmentatie?
De belangrijkste oorzaken van hyperpigmentatie zijn blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen, ontstekingen en huidtrauma. Elk van deze factoren kan leiden tot een overproductie van pigment, wat resulteert in donkere vlekken en plekjes op de huid.
Is hyperpigmentatie gevaarlijk?
Hyperpigmentatie is vaak onschuldig, maar in sommige gevallen gaat het om een kwaadaardige pigmentvlek. Door te veel DNA-schade kunnen bruine vlekken ook kwaadaardig worden. Hierbij kan het gaan om een lentigo maligna of melanoom, een vorm van huidkanker die helaas steeds vaker voor komt. Voordat een pigmentvlek behandeld wordt moet uitgesloten worden of het een lentigo maligna of melanoom is. Hier vind je meer informatie over een melanoom of lentigo maligna.
Hyperpigmentatie kan zowel oppervlakkig zijn als diep in de huid zitten. Als het pigment oppervlakkig ligt, zijn de verkleuringen vaak bruin of zwart van kleur, terwijl een dieper gelegen hyperpigmentatie meestal blauw of grijs van kleur is.
Verschillende soorten pigmentvlekken:
- Post inflammattoire hyperpigmentatie: is een soort hyperpigmentatie die alleen optreedt na verwonding of irritatie van de huid. Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) betekent ook letterlijk ‘pigment na een ontsteking’. Je herkent het aan de bruine, donkerbruine of donkerpaarse huidverkleuring. Je ziet PIH vaak ontstaan na acne, brandwonden, eczeem, allergische reacties, infecties, schaafwonden of insectenbeten. Gelukkig is het vaak tijdelijk, maar daarom niet minder vervelend. Het kan namelijk maanden tot jaren duren voordat het volledig wegtrekt.
- Lentigo: staat ook wel bekend als levervlek of ouderdomsvlek. Het ziet eruit als kleine donkere vlekken op de huid. Wist je al dat ze vaak voorkomen bij mensen op oudere leeftijd? Ze worden vaak geassocieerd met blootstelling aan de zon en komen het meest voor op delen van het lichaam die vaak aan de zon worden blootgesteld, zoals het gezicht, de handen, de armen en de schouders.
- Melasma: is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door donkere, bruine vlekken op de huid, meestal in het gezicht. Het treft voornamelijk vrouwen, vooral tijdens de vruchtbare jaren, maar het kan ook voorkomen bij mannen. Melasma wordt vaak geassocieerd met hormonale veranderingen, zoals zwangerschap, hormoontherapie of het gebruik van anticonceptiemiddelen. Hoewel de exacte oorzaak van melasma niet volledig begrepen is, wordt aangenomen dat hormonale invloeden, blootstelling aan de zon en genetische aanleg een rol spelen. De vlekken ontstaan meestal op delen van het gezicht die aan de zon worden blootgesteld, zoals het voorhoofd, de bovenlip, de wangen en de kin
- Naast melasma heb je ook andere pigmentvlekken die we onder andere namen kennen moedervlekken, café-au-lait vlekken en sproeten.
Behandelen van hyperpigmentatie:
In sommige gevallen kan hyperpigmentatie vanzelf vervagen. Dat komt in het begin voor bij zonschade die in de zomer ontstaat en richting de winter vervaagt. Bij langdurige zonschade zijn pigmentvlekken veelal blijvend. Wanneer het gaat om PIH kan het in sommige gevallen na een langere periode, gemiddeld vaak drie maanden, zelf vervagen. Vaak is uiteindelijk een behandeling noodzakelijk om de hyperpigmentatie te verminderen.
Het thuis behandelen van hyperpigmentatie is niet mogelijk, omdat het pigment te diep ligt voor producten. Wel kun je ervoor zorgen dat hyperpigmentatie lichter wordt, voorkomen wordt of je kunt maatregelen nemen waardoor het niet verergert.
Je kunt de volgende maatregelen nemen om hyperpigmentatie te voorkomen:
- Beschermen tegen UV stralen, hoed en/of beschermende kleding.
- Geen gebruik maken van zonnebank.
- Zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor tegen UVA/UVB.
- Antioxidant toevoegen aan je dagelijkse verzorging.
- Gebruik een goede crème en serum om hyperpigmentatie te verminderen. Laat je goed adviseren want verkeerd gebruik kan je pigment ook verergeren.
helen | Beauty Care werkt met geavanceerde technieken en producten om hyperpigmentatie en huidveroudering tegen te gaan door de huid te verbeteren, zoals:
- 2B BioPeel – biologische dieptepeeling.
- SkinPen – Collageen inductie Therapie (CIT) – medisch microneedling.
Links = resultaat met de SkinPen: na 1SkinPenbehandeling is er een duidelijke afname van pigment is zichtbaar.
Rechts = resultaat biologische kruidenpeeling: na 2 behandelingen.
Graag een egale huid?
Wil je weten over hoe ik jouw huid kan ondersteunen bij de behandeling van diverse vormen van pigment? Neem contact met me op voor een gratis intake en een op maat gemaakt behandelplan. Samen zorgen we voor een rustige, stralende en gehydrateerde huid.